Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

                                                                                 16 października 2020 roku obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Chleba i Dzień Żywności. Z tej okazji członkowie Małego Samorządu Uczniowskiego przekazali pozostałym uczniom podstawowe informacje o poszanowaniu żywności, jak w życiu codziennym nie marnować jedzenia, wody, energii, czyli po prostu nie marnować naszej planety. Uczniowie mogli dowiedzieć się jak powstaje chleb, poznali także różne gatunki chleba. Dzieci zorganizowały także degustację chleba dla uczniów i nauczycieli. Chleb był pyszny! Zapach świeżego pieczywa sprawił, że chleb znikał błyskawicznie. Smacznego!

FOTORELACJA

Mały Samorząd Uczniowski